Navneændring

 

Ændring af fornavn, mellemnavn og efternavn skal altid foretages i det sogn, hvor man bor. 

Kvittering skal afleveres sammen med anmeldelsen. Da man betaler for sagsbehandlingen, får man ikke pengene tilbage ved afslag.

 

Bemærk at et mellemnavn er et navn, der står før efternavnet og er af efternavnslignende karakter.

 

Se følgende eksempler:

Anne Sofie Jakobsen Hermansen.

Anne Sofie er begge fornavne.

Jakobsen er mellemnavn.

Hermansen er efternavn. 

 Man kan kun have et efternavn.

 

Lovgivning 

 

Læs også 

 

Hos Danmarks Statistik kan du finde statistikker over de mest populære navne og du kan se, hvor mange der hedder det samme som dig. 

 
 

Navneændring med NemID

 

Her kan du søge om navneændring med NemID. Ansøgningen behandles i sognet, hvor du bor. Hvis du er født i Sønderjylland, behandles den i din sønderjyske fødekommune.

Find kontaktoplysninger til dit bopælssogn herunder.

Find kontaktoplysninger til de sønderjyske kommuner eller læs mere om registreringer i Sønderjylland herunder.

Husk at vedhæfte dokumentation

Hvis du er født i Grønland, Færøerne eller udlandet, eller hvis din fødsel er registreret i et anerkendt trossamfund, skal du vedhæfte en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest. 

Er dokumentet skrevet på andre sprog end norsk, finsk, svensk, islandsk, engelsk eller tysk, anbefales det også, at du vedlægger en oversættelse. Eventuelt skal du også vedlægge en attest eller tilsvarende, som afspejler dit nuværende navn, hvis det ikke fremgår af fødselsattesten. Sagsbehandleren kan forlange at få de originale dokumenter forelagt.


Navneændring på bryllupsdagen med NemID

 

Her kan du søge om navneændring på din bryllupsdag med NemID, så det nye navn kommer til at stå på din vielsesattest. 

Hvis du søger om navneændring på din bryllupsdag, vil du normalt ikke få svar på din ansøgning inden vielsen. Navneændringen vil ske på bryllupsdagen, medmindre du inden vielsen har fået afslag på din ansøgning.

Ansøgningen behandles i sognet, hvor du bor. Hvis du er født i Sønderjylland, behandles den i din sønderjyske fødekommune. 

Find kontaktoplysninger til dit bopælssogn herunder.

Find kontaktoplysninger til de sønderjyske kommuner eller læs mere om registreringer i Sønderjylland herunder.

Husk at vedhæfte dokumentation

Hvis du er født i Grønland, Færøerne eller udlandet, eller hvis din fødsel er registreret i et anerkendt trossamfund, skal du vedhæfte en fødsels- og navneattest eller en fødsels- og dåbsattest. 

Er dokumentet skrevet på andre sprog end norsk, finsk, svensk, islandsk, engelsk eller tysk, anbefales det også, at du vedlægger en oversættelse. 

Eventuelt skal du også vedlægge en attest eller tilsvarende, som afspejler dit nuværende navn, hvis det ikke fremgår af fødselsattesten. Sagsbehandleren kan forlange at få de originale dokumenter forelagt.


Gebyr for navneændring

 

Der skal betales gebyr i forbindelse med navneændring, der dækker selve behandlingen af ansøgningen. Gebyret tilbagebetales derfor ikke, hvis ansøgningen ikke kan imødekommes. Gebyret skal være indbetalt, inden du indsender ansøgningen. Gebyret er på 500 kr. (2019).

Hvis du ikke kan betale med Dankort, skal du betale gebyret med girokort og ansøge om navneændring med blanketten 'Ansøg om navneændring - til print', som du printer og udfylder. 

Vær opmærksom på at din dokumentation for, at du har indbetalt gebyret, er den kvittering, som du har fået på posthuset eller i banken, og denne skal være vedhæftet ansøgningen om navneændring. Du må derfor ikke betale girokortet via Netbank/Homebanking. 

I nogle tilfælde er navneændringer gebyrfri. Det kan fx være, hvis navneændringen søges i forbindelse med bryllupsdagen, og der skabes en form for navnefællesskab, eller hvis navneændringen gælder for et barn under 18 år, som følge af én af forældrenes navneændring, og at der skabes en form for navnefællesskab. 

Der skal kun betales ét gebyr, hvis navneændringen gælder ægtefæller, ugifte samlevende, børn under 18 år, søskende eller plejebørn under 18 år.

Læs mere om gebyr hos Ankestyrelsen.


Navneændring på bryllupsdagen kan være gratis

 

Du skal ikke betale gebyr for en navneændring i forbindelse med vielse, hvis du søger senest tre måneder efter vielsen. Det forudsættes dog, at der ved navneændring i forbindelse med en vielse skabes en form for navnefællesskab mellem ægtefællerne.